test

Έξι συνηθισμένα γήινα πράγματα, αξιοπεριέργα στο Διάστημα (video)

Τετάρτη 1 Αυγούστου 20120 σχόλια

Η Γη δε μας χωρά πια κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο...



Ο υπερπληθυσμός αν συνεχιστεί με τους ρυθμούς ανάπτυξης των τελευταίων δεκαετίων τότε ο άνθρωπος θα αναγκαστεί να μεταναστεύσει διαπλανητικά, μήπως και βρει κάποιο αντίγραφο της Γης όπου θα μπορεί να συνεχίσει το... «θεάρεστο» έργο του – με άλλα λόγια να καταστρέψει και κάποιον άλλο πλανήτη όπως το συνηθίζει. Σε περίπτωση λοιπόν που μια τέτοια μετανάστευση συμβεί στα χρόνια που ζούμε, θα πρέπει να γνωρίζουμε μερικά πράγματα και να καταλάβουμε ότι δεν είναι παντού Γη, καθώς η ατμόσφαιρα του διαστήματος έχει τελείως διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που έχουμε συνηθίσει.

Αν πάλι, η μετακίνηση αυτή της ανθρωπότητας γίνει πολύ μετά αφότου εμείς έχουμε αποδημήσει εις Κύριον, φυλάξτε το εν λόγω άρθρο σε ένα σεντούκι και αφήστε το κληρονομιά στα δισέγγονα σας. Δεν θέλετε να βρεθούν σε μια αμήχανη κατάσταση βλέποντας τη φλόγα ενός σπίρτου να γίνεται... στρογγυλή. Σωστά;

Η γιγαντιαία φουσκάλα

Πείτε ότι βρίσκεστε σε έναν πλανήτη έτη φωτός μακριά από τη Γη και θέλετε να βράσετε μακαρονάδα. Παίρνετε την κατσαρόλα, τη γεμίζετε με νερό, τη βάζετε στο μάτι της κουζίνας για να βράσει το νερό και να ρίξετε τα μακαρόνια.

Λογικά, θα περιμέναμε όταν αρχίζει να βράζει το νερό να βγάζει τις γνωστές φουσκάλες, σημάδι κατατεθέν ότι ήρθε η ώρα επιτέλους να ρίξετε την ποσότητα του σπαγγέτι στην κατσαρόλα.

Το πρόβλημα είναι όμως ότι δεν θα τις δείτε αυτές τις φουσκάλες. Αντιθέτως, θα δείτε μια και μοναδική γιγαντιαία κυματιστή φούσκα πάνω από το νερό.

Σε ένα πείραμα το 1992, οι επιστήμονες παρατήρησαν το φαινόμενο αυτό και βρήκαν το γιατί. Η γιγαντιαία φούσκα προκαλείται καθώς στο διάστημα δεν υπάρχει βαρύτητα, όπως όλοι γνωρίζουμε, και άρα δεν υπάρχουν δύο βασικά φαινόμενα για να σχηματιστούν οι πολλές φουσκάλες στο βραστό νερό: Η διάδοση θερμότητας και η πλευστότητα.Η στρογγυλή φλόγα

Στο καινούριο σας εξωγήινο σπιτικό σας έχουν κόψει το ρεύμα γιατί δεν πληρώσατε το χαράτσι της ΔΕΗ – όχι που νομίζατε ότι θα γλιτώνατε. Το βράδυ λοιπόν για να δείτε τι γίνεται πέρα από τη μύτη σας (θέλετε να πάτε μια τουαλέτα, βρε αδερφέ), αποφασίζετε να ανάψετε ένα κερί ή ένα σπίρτο.

Συνήθως στη Γη, οι φλόγες έχουν μια κατεύθυνση προς το πάνω, με το γνωστό κυματισμό σχήμα. Όχι όμως και στο διάστημα.

Εδώ θα δείτε τη φλόγα πιο στρογγυλή από ποτέ και αυτό εξηγείται πολύ απλά:

Όσο πιο κοντά βρισκόμαστε στη Γη, τόσο περισσότερα μόρια αέρα υπάρχουν φυσικά λόγω της βαρύτητας. Αντίθετα, η ατμόσφαιρα γίνεται λεπτότερη καθώς κινούμαστε κάθετα, προκαλώντας μια σταδιακή μείωση της πίεσης. Η ατμοσφαιρική πίεση διαφορά πάνω από το ύψος της μιας ίντσας, αν και μικρή, είναι αρκετή για να διαμορφώσει μια φλόγα ενός κεριού.

Αυτή η διαφορά πίεσης προκαλεί ένα αποτέλεσμα που ονομάζεται φυσική συναγωγή. Καθώς ο αέρας γύρω από μια φλόγα θερμαίνεται, διαστέλλεται, γίνεται λιγότερο πυκνός από τον κρύο αέρα που το περιβάλλει. Καθώς τα ζεστά μόρια του αέρα επεκτείνονται προς τα έξω, τα κρύα μόρια του αέρα τα απωθούν .

Επειδή υπάρχουν πιο κρύα μόρια που πιέζουν τα θερμά μόρια στο κάτω μέρος της φλόγας, στη συνέχεια, υπάρχουν στην κορυφή του, η φλόγα βιώνει μικρότερη αντίσταση στην κορυφή.

Όταν δεν υπάρχει βαρύτητα, όμως, η επέκταση του ζεστού αέρα δέχεται ίσες αντιστάσεις από όλες τις κατευθύνσεις, και έτσι κινείται σφαιρικά προς τα έξω από την πηγή του.

Η μπύρα και το... ρέψιμο

Βρίσκεστε στο μπαλκόνι σας και χαζεύετε μια πτώση μετεωρίτη πάνω στο γειτονικό πλανήτη. Έχετε πιει τρεις μπύρες για να απολαύσετε το θέαμα καλύτερα και το στομάχι σας έχει ήδη αρχίσει να... «διαμαρτύρεται».

Έλα όμως που δεν μπορείτε να λυτρωθείτε δια του ρεψίματος. Γι' αυτό και συνίσταται να αποφεύγεται την κατανάλωση ανθρακούχων και δη μπυρών.

Διότι στο διάστημα, επειδή δεν υπάρχει βαρύτητα, δεν υπάρχει κάτι που να ωθεί τις πάνω κάτω τις φυσαλίδες αερίου. Με άλλα λόγια, οι φυσαλίδες του διοξειδίου του άνθρακα απλά είναι στάσιμες μέσα στο εσωτερικό των ανθρακούχων ποτών αλλά και όταν βρίσκονται στο στομάχι σας.

Κόκκινο τριαντάφυλλο

Αυτή η νέα γειτόνισσα που ήρθε από την πατρίδα Γη, σας έχει κλέψει την καρδιά. Προτείνετε της ένα ρομαντικό δείπνο και ένα μπουκέτο τριαντάφυλλα. Μπορεί και να καταφέρετε κάτι.

Όμως προσέξτε, γιατί τα τριαντάφυλλα στο διάστημα μυρίζουν διαφορετικά, καθώς παράγουν διαφορετικές αρωματικές ενώσεις. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι τα πτητικά έλαια που παράγονται από φυτά - τα έλαια που μεταφέρουν άρωμα - επηρεάζονται έντονα από περιβαλλοντικούς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, η υγρασία και η ηλικία ενός λουλουδιού. Λαμβάνοντας υπόψη ότι είναι λεπτά, δεν είναι έκπληξη το γεγονός ότι η μικροβαρύτητα θα μπορούσε να επηρεάσει την παραγωγή των ελαίων .

Ιδρώτας

Αν έχετε σκοπό να ξεκινήσετε γαλαξιακό τζόκινγκ, ξεχάστε το. Το διάστημα δεν ενδείκνυται για οποιοδήποτε είδος άσκησης. Αν θέλετε να γυμναστείτε παρ' όλα αυτά, απλώς να έχετε υπόψη σας ότι ο ιδρώτας δεν θα σταματήσει εύκολα και θα παράγεται σε περισσότερες ποσότητες από αυτές που έχετε συνηθίσει.

Είναι σαν την περίπτωση της φλόγας. Είπαμε, δεν υπάρχει διάδοση θερμότητας και αυτό σημαίνει ότι η θερμοκρασία του σώματος δεν αυξάνεται από το δέρμα. Έτσι το σώμα ιδρώνει διαρκώς σε μια απέλπιδα προσπάθεια να δροσιστεί.

Και το χειρότερο από όλα δε σας το είπαμε ακόμα. Ξέρετε, επειδή ο ιδρώτας αυτός δεν θα στάξει ούτε θα εξατμιστεί (στο διάστημα βρισκόμαστε, μην ξεχνιόμαστε) θα... «χτιστεί» πάνω στο σώμα σας.

Εδώ, μπορείτε να αηδιάσετε ελεύθερα.

Τα μάτια.. έξω

Το καλύτερο το αφήσαμε για το τέλος... Θυμάστε την απρεπή γήινη φράση «Θα σου πετάξω τα μάτια έξω»; Ε, στο διάστημα γίνεται αυτοβούλως από τον ίδιο τον οργανισμό, καθώς οι βολβοί των ματιών προεξέχουν και θα τα βλέπετε λίγο θολά.

Δε θέλω όμως να φοβάστε, γιατί το συνηθίζεις μετά από καιρό.

Χωρίς την πτωτική έλξη της βαρύτητας, τα υγρά του σώματος «τρέχουν» γρηγορότερα από ό, τι κανονικά, και έτσι υπάρχει μεγαλύτερη ρευστότητα από ό, τι συνήθως στο κρανίο με αποτέλεσμα να πιέζονται τα μάτια.

Και μετά από όλα αυτά, κάναμε το χρέος μας, προειδοποιώντας τους αναγνώστες μας για το τι θα συναντήσουν στο διάστημα, είτε πάνε για διακοπές είτε για μόνιμα.

Καλή διαμονή.
Μοιραστείτε αυτό το Άρθρο : :
 
Copyright © 2011. Social Magazine - All Rights Reserved

Proudly powered by Action Media